Activiteiten

Masterclass Financiële Markten

Locatie: Bestuurskamer NYSE Euronext, Amsterdam
Dagvoorzitter: Esther van Rijswijk

Programma

Donderdag 9 februari 2012:

9.00

Gongceremonie, opening beurs

9.05-10.30

De financiële markten - inleiding, Lex Hoogduin, hoogleraar monetaire economie en financiële instituties UvA en Duisenberg school of finance, oud-bestuurslid DNB

Over de groei, omvang en samenhang van de financiële markten, het effect van innovatie en de relatie met de ‘echte’ economie.

 

10.30-10.45

koffie

10.45-11.45

Toezicht op de financiële markten: mogelijkheden en beperkingen, René Maatman, bestuurslid AFM

Hoe werkt het toezicht en welke instrumenten heeft de AFM? Welke markten vallen onder het toezicht en wat speelt zich af buiten het zicht van de toezichthouder. 

11.45-12.45

De institutionele belegger op de financiële markten, Eloy Lindeijer, chief investment management en bestuurslid PGGM

Pensioenfondsen zijn grote beleggers. Hoe opereren hun uitvoerders op de financiële markten en hoe kiezen ze hun beleggingen. Hoe oordelen institutionele beleggers over ingewikkelde financiële producten en de rol van speculanten.

12.45-13.45

lunch

13.45-14.45

De rol van de beurs, Cees Vermaas, ceo NYSE Euronext Amsterdam

Welke financiële producten worden er wel en niet op de beurs verhandeld. Wie bepalen de bewegingen en hoe erg is het dat sommige producten buiten de beurs om worden verhandeld

14.45-15.45

Automatisering en high frequency trading, Albert Menkveld, universitair hoofddocent finance VU en DSF, academic council European Securities and Markets Authority

Computers spelen een belangrijke rol op de financiële markten. Is dat een gunstige ontwikkeling en wat betekent automatisering voor de volatiliteit. En kan een transactietax de effecten beperken.

15.45-16.00

koffie

16.00-17.00

De obligatiemarkt, Erik Wilders, directeur staatsleningen bij Ministerie van Financiën

Elk land zet op zijn eigen manier obligaties in de markt. Hoe gaat dat in zijn werk en welke keuzes liggen daaraan ten grondslag. En wie zijn eigenlijk de kopers.

17.00

borrel