Activiteiten

Workshop rente

Is de historisch lage rente de schuld van Mario Draghi of een logische economische ontwikkeling? Economen worden het er niet over eens. Laat staan dat ze weten waar de rente naartoe gaat.

 

Maar waar hebben we het over als we over ‘de rente’ praten? Bepaalt de ECB de rentestand, of de markt? Wie heeft er profijt van een lage rente en wie (straks) van een hoge? Hoe werken ‘swaps’? Storten de beurzen en de huizenmarkt in als de rente stijgt, en hoe zit het met de inflatie?

 

Deze vragen - en meer - komen aan de orde op de Workshop rente voor journalisten. De ochtend wordt ingeleid door Han de Jong, hoofdeconoom van ABN Amro, die recent de verschillende rentetheorieën nog eens op een rijtje heeft gezet. Tweede spreker is Jeroen Blokland, portfoliomanager bij Robeco. Hij bespreekt onder meer de invloed van de rente op de financiële markten.

 

Bedoeld voor (financieel) journalisten die meer kennis willen over het fenomeen rente. De workshop is op achtergrondbasis.

 

Deelname kost €50 (excl. btw). Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

Locatie: de Volkskrant, Jacob Bontiusplaats 9, Amsterdam
Dagvoorzitter: Esther van Rijswijk

Programma

Dinsdag 20 juni 2017:

9-9.15

ontvangst

9.15-10.45

Han de Jong (ABN Amro)

Algemene introductie. Over rentetheorie, verschillende ‘rentes’ in beleid en praktijk, ECB-beleid en de doorwerking van de (lage) rente in de reële economie.

10.45-11.15

koffiepauze

11.15-12.45

Jeroen Blokland (Robeco)

Over belang en risico’s van een rentevisie voor vermogensbeheerders, de invloed van de rente op de keuze voor verschillende beleggingscategorieën en de effecten van de rente op vermogens.

12.45-13.30

lunch