Traditioneel organiseren de Masterclasses Financiële Journalistiek rond Prinsjesdag een workshop voor journalisten. De begroting is dit jaar extra interessant vanwege de financiële effecten van corona op de overheidsfinanciën: meer uitgaven en minder inkomsten.
De workshop is dit jaar online en in twee delen. Op dinsdag 8 september, een week voor Prinsjesdag, praten we met hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs over hoe je als journalist je weg vindt in de berg stukken die op Prinsjesdag ter beschikking komt. Wat zijn de belangrijke documenten, waar staan de interessante cijfers en wat zijn dit jaar de aandachtspunten?
Op de vrijdag ná Prinsjesdag, 18 september, bespreken CPB-directeur Pieter Hasekamp en collegeleden Francine Giskes en Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer de overheidsfinanciën zoals gepresenteerd.
Pieter Hasekamp zal vooral de Miljoenennota en de Macro Economische Verkenning (MEV) behandelen en ingaan op het nieuws dat onderbelicht is gebleven.
De collegeleden van de Algemene Rekenkamer bespreken met name de financiële effecten van de coronamaatregelen. Ze geven een overzicht van alle maatregelen en gaan in op hoe de steun aan grote bedrijven uitpakt en de implicaties voor Nederland van het Europese steunpakket.
De workshop is zowel voor financieel als parlementair journalisten interessant. Alle sessies zijn op achtergrondbasis. Er is veel ruimte voor interactie en eigen vragen.
Deelname aan de workshop kost €65 exclusief btw. Voor freelancers is er een beperkt aantal plaatsen met 50% korting.
Hoogleraar overheidsfinanciën Bas Jacobs
Hoe kun je je als journalist voorbereiden op de stapel documenten die op Prinsjesdag naar buiten komt. Wat zijn de belangrijke documenten, waar staan de interessante gegevens en wat is er dit jaar allemaal anders?
Pieter Hasekamp, directeur CPB
Miljoenennota, Macro Economische Verkenning (MEV) en onderbelicht nieuws.
pauze
Collegeleden Algemene Rekenkamer
De financiële effecten van de coronamaatregelen. Een overzicht van alle coronamaatregelen. Hoe pakt steun aan grote bedrijven uit (incl. lessen uit het verleden) en de kosten van het Europese coronapakket.