Door de coronasteun zijn de overheidsschulden stevig opgelopen. Volgens sommige economen is dat geen probleem met zo'n lage rente. We kunnen nog veel meer lenen, bijvoorbeeld om de energietransitie te financieren. Maar waar komt al dat geld vandaan en hoe houdbaar zijn de schulden als de inflatie (en de rente) oploopt.
Dat zijn de onderwerpen die aan bod komen tijdens de Masterclass (on)houdbare schuld en inflatie voor journalisten die we op woensdagmiddag 8 december organiseren bij DNB in Amsterdam.
Op de masterclass spreken onder meer Olaf Sleijpen, directielid monetaire zaken bij DNB, Maarten Verwey, directeur-generaal EcFin bij de Europese Commissie in Brussel, en Carsten Brzeski, 'ECB-watcher' bij ING in Frankfurt.
Aan bod komen deze middag de rol van de ECB, de Europese begrotingsregels en de houdbaarheid van de staatsschulden van Nederland en andere EU-lidstaten, en de effecten op economie en financiële markten van een oplopende inflatie.
De workshop is van 12.30 tot 18.30 bij DNB in Amsterdam, met lunch vooraf en borrel na afloop. Deelname kost 130 euro (excl.btw). Voor freelancers is korting mogelijk van 50%. Het gaat om een achtergrondbijeenkomst op basis van Chatham House rules. Daarbij is veel ruimte voor vragen. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.
inloop met lunch
Monetair beleid en inflatierisico - Olaf Sleijpen, directeur monetaire zaken en financiële stabiliteit DNB
Overzicht van schulden en ECB-instrumenten - René Rollingswier, hoofd monetaire operaties DNB
Haviken en duiven in Frankfurt - Carsten Brzeski, hoofdeconoom ING Frankfurt
pauze
De obligatiemarkt in de praktijk - Huib Verbeek, global head bond trading Rabobank
De Europese begrotingsregels - Maarten Verwey, directeur-generaal EcFin Europese Commissie Brussel
afsluiting