Vanwege grote belangstelling is er op 7 april een tweede editie van de Masterclass Gemeentefinanciën voor journalisten. Daarbij gaan we uitgebreid in op de financiën van de Nederlandse gemeente.
We behandelen de verschillende geldstromen van Rijk naar gemeente en de gemeentelijke belastingen, en we duiken in de gemeentelijke begroting. We gaan in op de financiële effecten van de decentralisatie van onder meer de jeugdzorg. En we kijken naar de financiële positie van de gemeente bij de woningbouwopgave.
Sprekers op de masterclass zijn Maarten Allers (hoogleraar financiën lokale overheden), accountant Martine Koedijk (PwC), woningbouweconoom Stefan Groot (Rabobank), financieel jeugdzorgdeskundige Irene Niessen (AEF) en Anita Vlam, wethouder financiën van Woudenberg, een gemeente met woningbouwopdracht én financiële problemen.
De masterclass wordt gehouden in Utrecht. De bijeenkomst is op achtergrondbasis. Er is veel ruimte voor vragen. Deelname kost €200. Voor freelancers is er (beperkt) een kortingsmogelijkheid van 50%. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.
Basis van de gemeentefinanciën – Maarten Allers, hoogleraar economie van decentrale overheden, Groningen
Gemeenten zijn voor hun inkomsten grotendeels afhankelijk van het Rijk. Een presentatie over hoe de gemeentelijke geldstromen lopen en welk geld vrij besteedbaar is en welk geld geoormerkt.
De financiële consequenties van de decentralisering van de jeugdzorg - Irene Niessen, managing partner Andersson Elffers Felix
De decentralisering van maatschappelijke ondersteuning, jeugdzorg en arbeidsparticipatie in 2015 heeft grote financiële consequenties gehad voor gemeenten. Wat is de stand van zaken in de jeugdzorg? En is geld echt het probleem?
lunch
Hoe financieel gezond is mijn gemeente? - Martine Koedijk, partner publieke sector PwC
Gemeenten kunnen niet failliet, maar ze kunnen er wel financieel slecht voor staan. Hoe zie je dat? Tips hoe je als journalist zicht kunt krijgen op de financiële gezondheid van een gemeente.
Het gemeentelijk verdienmodel op de woningmarkt - Stefan Groot, econoom woningmarkt Rabobank
Door de kredietcrisis hebben veel gemeenten verlies geleden op hun grondposities. Nu is er eerder een tekort aan ‘eigen’ grond. Hoe kunnen gemeenten financieel worden gestimuleerd om te bouwen op grond die niet van hun is?
De praktijk van de wethouder - Anita Vlam, wethouder financiën Woudenberg
Woudenberg kampt met financiële problemen en staat onder toezicht van de provincie. Tegelijk heeft de gemeente een groeiopdracht van honderd woningen per jaar. De wethouder financiën vertelt over de financiële situatie, hoeveel manoeuvreerruimte er is en hoe je als gemeente kunt omgaan met bezuinigingen.