Het kabinet wil nieuwe kerncentrales bouwen. Maar wat kost dat? En hoe vergelijk je die kosten met investeringen in andere energiebronnen? Daarover praten we tijdens de workshop Financiering Kernenergie voor journalisten op vrijdagmiddag 18 november, bij het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in Den Haag.
Sprekers op deze middag zijn Herman Vollebergh (Universiteit Tilburg, PBL), Marcel Volkerts (Baringa) en Bram Paul Jobse, chief financial officer van EPZ, de uitbater van de kerncentrale in Borssele. Het gaat om een achtergrondbijeenkomst waaruit niet mag worden geciteerd.
De workshop is bedoeld voor journalisten die over de energietransitie (willen) schrijven en meer willen weten over de financiële aspecten ervan. Er is plaats voor maximaal twintig deelnemers.
Deelname kost €75 ex. btw. Voor freelancers is 50% korting mogelijk.
Deze bijeenkomst is mede mogelijk dankzij subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
inloop met broodjes
Herman Vollebergh (hoogleraar Universiteit Tilburg, PBL)
Vergelijking van financiële en maatschappelijke kosten van verschillende energiebronnen. Over LCOE en WACC.
Marcel Volkerts (directeur Baringa Partners)
Baringa publiceerde recent een rapport over hoe kerncentrales in andere landen (VK, Polen, Frankrijk en Finland) worden gefinancierd. Wat zijn de verschillen en welke lessen kan Nederland daaruit trekken?
Bram Paul Jobse (chief financial officer EPZ)
EPZ is de uitbater van Nederlands enige kerncentrale. Hoe ziet de financiële huishouding van een kerncentrale eruit en wat betekent bijvoorbeeld verlenging van levensduur?